/ БГНЕС
Ще работим за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Италия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди.
 

Министър Караниколов посочи, че Италия традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Министърът на икономиката счита, че евентуалното участие на италиански предприятия в инфраструктурни проекти в страната ще допринесе за разширяване на добрите търговско-икономически отношения с Италианската Република.
 
По думите на посланик Балди италианските предприемачи имат силно присъствие в България, като към момента са представени над 6000 италиански фирми или такива със съвместно участие в страната, които създават около 50 000 работни места.
 
Двамата изразиха желание със съвместни усилия да бъдат привлечени нови инвестиции у нас, като това ще затвърди водещите позиции на Италия като ключов търговски партньор и сериозен инвеститор в България. Министър Караниколов изтъкна, че министерството на икономиката и правителството работят активно за решаване на проблема с работната сила в страната, както и за намаляване на административната тежест за бизнеса.
 
На срещата бе обсъдена и възможността да бъде организиран бизнес форум в България, на който да бъдат представени предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация за италианския бизнес.
 
За 2016 г. износът за Италия е в размер на 2 170.2 млн.евро ( 2-ро място в българския износ след Германия и ръст от 1.5% спрямо 2015 г.),а вносът от Италия е в размер на 2 067.5 млн.евро ( 3-то място в общия внос на България, с ръст от 3.6% спрямо 2015 г.). Общият двустранен стокообмен възлиза на 4 237.7 млн.евро бележейки ръст от 2.5% спрямо предходната 2015 г. Салдото за България е положително и възлиза на 102.7 млн.евро.
БГНЕС