Бъфет е купил акции на Dow Jones & Co.
Бъфет е купил акции на Dow Jones & Co. / снимка: БГНЕС

Холдинговата компания на милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc. („Бъркшър Хатауей”) е купила близо 2,8 млн. акции на Dow Jones & Co. („Дау Джоунс”) по-рано тази година преди Рупърт Мърдок да приключи сделката за придобиване на издателя на "Уолстрийт джърнъл", предаде Асошиейтед прес.

Бъркшър Хатауей представи сводка за тримесечието за притежаваните от нея акции на стойност 61,1 млрд. долара (44,9 млрд. евро) на Федералната комисия по ценни книжа и фондови борси в САЩ. В сводката не се посочва колко е заплатила Berkshire за акциите на Dow Jones & Co., чиято стойност беше 36,33 д. за една при приключването на търговията в деня преди огласяването на офертата на Мърдок за 60 д. на акция.

Сводката на Berkshire разкрива някои промени в компанията, но неотдавнашните инвестиции в две големи железопътни компании са пропуснати.

Berkshire Hathaway e получила разрешение да не разгласява информация за инвестициите си в Union Pacific Corp. („Юниън пасифик корп.”) и Norfolk Southern Corp. („Норфолк садърн корп.”), за които бе съобщено за първи път през май.

През май Berkshire обяви, че притежава 10,5 млн. акции от Union Pacific и близо 6,4 млн. акции от Norfolk Southern Corp. Новините за инвестициите на Berkshire в тези компании предизвикаха повишаване на стойността на акциите на дружества от сектора.

Berkshire притежава и 40,65 млн. акции от друга жп компания Burlington Northern Santa Fe Corp. („Бърлингтън нортърн Санта Фе корп.”), което се равнява на дял от 11,5 процента от нея.