Бутнаха 195 незаконни строежа
Бутнаха 195 незаконни строежа / netinfo

Сто деветдесет и пет незаконни строежа са премахнати през първите шест месеца на тази година, съобщи пресцентърът на Дирекцията за национален и строителен контрол. Заповедите за премахване на незаконни строежи са 605, а за спиране изпълнението на строежи или на части от тях са 235.

Разрешенията за ползване на строежи са 1 522.

Дирекцията е извършила 4722 проверки на строежи и обекти през първата половина на 2006 г. за установяване законосъобразността на разрешеното и извършено строителство,
въвеждане в експлоатация и ползването им. Като резултат от проверката са издадени 2 023 административни акта.

Проверките за изясняване на законосъобразността на извършеното и извършващото се строителство на базовите станции на трите мобилни оператора са 274. 

Издадените наказателни постановления за установени нарушения по Закона за устройство на територията са 1482. Съставените актове по Закона за административните нарушения и наказания за установени нарушения по разпоредбите на ЗУТ са 625, а образуваните административно наказателни производства срещу главни архитекти и длъжностни
лица на общини са 43.

През периода, в който са извършени проверките, са реализирани вземания от влезли в сила наказателни постановления в размер на 1 694 462 лв.