Бурите в Америка повишиха цената на петрола в азиатската търговия
Бурите в Америка повишиха цената на петрола в азиатската търговия / netinfo

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия след снежната буря в Северна Америка и очакванията, че търсенето на гориво ще се увеличи, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 47 цента до 91,74 долара за барел в сутрешната азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. В петък същият контракт се търгуваше за 91,27 долара за барел. Цената на сорта Брент с доставка през януари се повиши с 51 цента до 92,20 долара за барел.

Най-малко 38 са жертвите от разразилата се през почивните дни буря в североизточната част на Съединените щати и Източна Канада. Повечето са загинали при пътни злополуки. Хиляди жилища и офиси още са без електричество в някои райони на Оклахома, Канзас и Мисури, пише БТА.

Лошите метеорологични условия се очаква да засилят търсенето на горива, но в същото време търговците се опасяват, че покачването на инфлацията може да намали покупателната способност на потребителите и търсенето на бензин и петрол да

намалее. Те се безпокоят също и че заради високата инфлация Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще спре да намалява лихвите си, отбелязва АП. Много анализатори са на мнение, че няколкото поредни намаления на лихвите на УФР и ролята им за спада на долара са основен фактор за рекордния скок на цените на петрола до над 99 долара за барел през ноември.