Бумът в Германия не спря съкращаването на работни места
Бумът в Германия не спря съкращаването на работни места / netinfo

Съкращаването на работни места в германската промишленост през 2006 година продължава, въпреки високия растеж. Ситуацията все пак не е безнадеждна, първите признаци за подобряване вече са налице през тази година.

Оборотът на германската промишленост през миналата година се увеличи с 6,5% и достигна 1,59 трилиона евро. Това е най-високият показател за последните седем години. Но растежът на икономиката не оказва положително влияние на пазара на труда.

Започналото през 2001 година съкращаване на работни места продължава и в момента. Броят на заетите в промишлеността ежегодно намалява средно с по 33 хиляди души и по данни на Федералното статистическо ведомство през миналата година той е бил 5,9 милиона души.

Най-лоша е ситуацията в добивната и преработващата промишленост, които са загубили половин милион работни места. През ноември и декември миналата година броят на работните места се е увеличил малко в сравнение със същия период на 2005 година.

Научният сътрудник в Института за световна икономика в Кил Карстен Патрик Майер коментира, че по отношение на привличането на нови служители компаниите по-бавно реагират на икономически растеж. Растежът на заетостта ще продължи и през тази година, смята Майер. Съюзът на търговско-промишлените камари разчита, че безработицата в Германия до края на годината ще намалее с половин милион души.