/ ThinkStock/Getty Images
„Булгартрансгаз“ ЕАД регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“ ЕАД, съобщиха от газоразпределителното дружество. Регистрацията е в изпълнение на приетото от Министерския съвет и Народното събрание решение за изменение и допълнение на Енергийната стратегия на Република България до 2020 г. и във връзка с реализация на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България, уточниха от "Булгартрансгаз" ЕАД.

Тръгва обществената поръчка за новата газова тръба до Сърбия

Към настоящия момент 100 процента от акциите принадлежат на "Булгартрансгаз" ЕАД. На по-късен етап не повече от 49 на сто от акциите биха могли да се предоставят на други физически и юридически лица. Това би допринесло за реализация на концепцията за газоразпределителен център "Балкан" и за увеличаване ликвидността на пазара на природен газ в България и региона на Югоизточна Европа.

Компанията ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите на природен газ в рамките на газов хъб "Балкан". Целта е освен газоразпределителния център да се осигурят необходимите предпоставки за изграждане на първия ликвиден физически и търговски газов хъб в региона на Югоизточна Европа, базиран в България.

"Газов хъб Балкан" ЕАД ще изгради ликвидна газова борса на територията на България, със сегмент и за двустранна търговия, предлагайки съвременни продукти и финансови услуги, се посочва в съобщението.

Парламентът актуализира енергийната стратегия на страната

Като първи етап от изграждането на борсата, "Газов хъб Балкан" ЕАД ще предостави на участниците на пазара на природен газ в България и региона възможност да използват търговска платформа с всички необходими функционалности.

Новоучредената компания ще има едностепенна форма на управление чрез Съвет на директорите с председател - изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД, Владимир Малинов, и членове Захари Дечев и Кирил Равначки - изпълнителен член на Съвета на директорите, допълват от газоразпределителното дружество.