Булгартабак трябва да затвори три от четирите си фабрики
Булгартабак трябва да затвори три от четирите си фабрики / netinfo

Три от четирите фабрики на „Булгартабак” трябва да бъдат затворени, за да може тютеневият холдинг да бъде конкурентноспособен на пазара. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Христо Лачев. Според него най-добре е да остане фабриката в Благоевград, тъй като тя е с най-голям капацитет.

В най-скоро време трябва да се вземе окончателно решение дали мажоритарната част от холдинга да остане държавна собственост или да бъде приватизирана.

Ако „Булгартабак” не премине в частни ръце, трябва да се затворят три фабрики и да се съкратят половината от работещите 2000 души, обясни Христо Лачев и изтъкна мотивите си:

"Няма вариант, при който 15 хиляди тона да се произвеждат от четири фабрики, такъв вариант в света няма. Технологиите и логиката на производство изискват минимум 20 хиляди тона за една фабрика."

 

Ако „Булгартабак" остане държавна собственост и се затворят трите фабрики, държавата трябва да осигури пари за обезщетение на хората при евентуалните съкращения, обясни изпълнителният директор на дружеството.

Ако все пак държавата реши да приватизира предприятието, то това най-добре би станало чрез фондовата борса, обобщи Христо Лачев, като допълни, че през първото тримесечие на тази година “Булгартабак” отбелязва 30% увеличение на обема продадени цигари на вътрешния пазар, спрямо първото тримесечие на 2006 г. . През март и април пък продажбите са равни или малко по-високи от последните месеци на миналата година.