„Булгаргаз” ограничава подаването на газ за „Кремиковци”
„Булгаргаз” ограничава подаването на газ за „Кремиковци” / netinfo

„Булгаргаз” ограничава газоподаването към „Кремиковци” заради неизплатени финансови задължения, съобщи изпълнителният директор на газовата компания Любомир Денчев. Доставките за комбината ще бъдат сведени до технологичния минимум до часове.

„Булгаргаз” ще спре подаването на синьо гориво за „Кремиковци” до санитарния минимум, колкото да има наличност за работата на пещите на комбината, обясни Денчев. Ако бъде напълно прекратено газоподаването към завода, може да бъде предизвикан природен катаклизъм, посочи директорът на „Булгаргаз”. „Кремиковци” дължи на „Булгаргаз” 19 млн. лв. и има текущи неизплатени сметки от 6 млн. лв. Денчев съобщи още, че от завода са започнали да плащат разсрочените дългове, но не се предприема нищо за текущите сметки.

Разбира се, че се тревожим дали ще закрият комбината, заяви Любомир Днечав и добави, че ръководството на „Булгаргаз” е правило опити да продаде дълга на завода на банкова институция. На 10 март газовата компания ще внесе предложение за промяна на цената на природния газ в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тогава ще стане ясно иска ли „Булгаргаз” повишение в цената на синьото гориво.

Компанията е внесла съдебен иск срещу решението на енергийния регулатор за цената на газа за предишното тримесечие. Тогава регулаторът отказа да повиши цената до исканата от „Булгаргаз”.