БТПП връчи годишните си награди
БТПП връчи годишните си награди / снимкa: Sofia Photo Agency

По време на връчването на годишните награди на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин изрази надежда през 2008 г. със съвместните усилия на бизнеса и на институциите да бъде завършен процесът на приватизация, а Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол да се слеят.

Калфин цитира данни от доклад на Световната банка и Международната финансова корпорация, според които България се нарежда на първо място сред 178 страни по данъчни реформи за 2006 година. Той прогнозира, че страната и през 2008 г. ще запази лидерските си позиции.

По данни на БТПП 5000-те компании, участвали в класацията, формират 55 на сто от БВП на България за 2006 г., а приходите им от продажби за същия период са 67 милиарда лева.

В категорията "Топ-100 фирми", класирани по максималното изменение на приходите от продажби през 2006 г., спрямо 2005 г., беше наградено дружеството с ограничена отговорност "ФСП-ФОТ строителство и предприемачество"-София.

В категория "Топ-300 фирми", класирани въз основа на сто лева приходи от продажби, беше отличено акционерното дружество "Пътища и пътни съоръжения"-Варна. Ръководствата на двете компании получиха бронзова статуетка "Хермес" и грамота.

Подобни награди получи и Русенската търговско-индустриална камара, която е отличена за принос при постигане на целите и задачите на Българската търговско-промишлена палата.

Националният браншови пчеларски съюз получи отличие за принос към постигането на целите и задачите на палатата.

Отличие за принос в развитието на хотелиерския бранш, като един от най-проспериращите в българската икономика, получи Националният хотелиерски мениджмънт клуб. Двете браншови организации бяха отличени също със статуетка и грамота.

Главният редактор на вестник "Пари" Стефан Неделчев беше отличен

за най-обективно отразяване на предизвикателствата пред българския бизнес и работата на палатата през първата година от членството на България в ЕС. Той беше награден с плакет и грамота.

Със същите награди беше отличена председателката на "Евроклуба" при палатата Ингрид Шикова за цялостен принос. Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис беше отличен за приноса му в интегрирането на българския бизнес в Европейския пазар.

За изключителен принос в активизирането на икономическото сътрудничество между Босна и Херцеговина и България и за насърчаване на двустранните отношения между търговските палати на двете страни беше отличен посланикът на Босна и Херцеговина Хамдия Яхич.