/ netinfo
Явор Куюмджиев: АЕЦ
92316
Явор Куюмджиев: АЕЦ
  • Явор Куюмджиев: АЕЦ
АЕЦ "Белене" трябва да бъде реализиран. Тази теза застъпи Явор Куюмджиев по време на дискусия за управленската програма на БСП в енергийния сектор. Социалистите предупредиха, че половината хора в страната живеят в енергийна бедност или са на прага на такава.

Националната електрическа компания (НЕК) е във фактически фалит, има опасност за доставките на газ, а наличните енергийни мощности не са достатъчни, очерта ситуацията Явор Куюмджиев.

"Предвидимост, липсва визия за развитието на българската енергетика. Видяхме, че в една сравнително нормална зима стигнахме до ръба на възможностите си за доставка на електричество. От друга страна, рискуваме през 2019 г. да останем без пряк достъп до природен газ. Договорът за транзит с Украйна на руски газ приключва и може да ни се наложи да купуваме газ от Турция", посочи той.

Затова социалистите предлагат редица мерки, които да стабилизират сферата. "Изграждането на АЕЦ "Белене", категорично; възстановяване на връзките с Русия, за да може получаваме пряко газ оттам, а не през Турция; в посока повишаване на доверието на клиентите в доставчиците, например създаване на прозрачни и ясни отношения между клиентите и "Топлофикация"; по-силен контрол върху ЕРП-тата", изброи той.

Куюмджиев допълни, че трябва да се види под каква форма да се реализира, но изграждането на АЕЦ Белене било наложително.

"Вариантите не са чак толкова много. Трябва да бъде създадена тази компания, в която да бъдат прелети съществуващите активи - площадката, проекта, оборудването, което беше платено, и в тази компания да се търси инвеститор. Дали той ще вземе мажоритарния дял, дали държавата ще участва с някакъв дял или ще продаде изцяло дела си, не е толкова важно", коментира още Куюмджиев.

От БСП настояха още да се засили държавното участие в енергийния сектор. Освен това социалистите предлагат пълен анализ на финансовото състояние на държавните дружества в енергетиката.