БСП: ГЕРБ се опитват да откраднат референдума
БСП: ГЕРБ се опитват да откраднат референдума / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БСП: ГЕРБ се опитват да откраднат референдума
57674
БСП: ГЕРБ се опитват да откраднат референдума
  • БСП: ГЕРБ се опитват да откраднат референдума

ГЕРБ се опитват да откраднат референдума, като предлагат да се промени въпроса. Позицията е на депутатите от левицата. Социалистите събраха подписка с питане:„Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".

„Нека се решат тези народни представители от ГЕРБ да обявят, че подписите на над 700 000 българи нямат значение за тях, че тези хора са неграмотни, не си познават интересите, не знаят какви са интересите на България и затова те се опитват да ги формулират. Ако са искали да правят референдум с такъв въпрос имат право да го индикират, имат си необходимия брой народни представители, да са го направили", каза депутатът от левицата Петър Димитров. По думите му сега фактическата ситуация е друга - „негово величество суверенът си е казал мнението и то по този въпрос".

Какви интерпретации, какви пет лева? Ами ако няма атом, няма и ядро

- депутатът от БСП Петър Димитров

Димитров подчерта, че законът не позволява да се интерпретира думата на суверена, той е казал по механизмите на пряката демокрация, че иска референдум. „Какви интерпретации, какви пет лева? Ами ако няма атом, няма и ядро. Става въпрос за разлагане на ядрото на атома. Той не съществува закачен на коледното дърво на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа", коментира бившият енергиен министър.