БСК иска разделяне на НЕК на 3 части
БСК иска разделяне на НЕК на 3 части / снимка: Sofia Photo Agency
Българската стопанска камара настоява Националната електрическа компания да бъде разделена на три самостоятелни фирми. Становището на бизнес организацията е изпратено до министрите на икономиката и енергетиката Петър Димитров и на финансите Пламен Орешарски, обясни председателят на камарата Божидар Данев.

Предложението е част от общата европейска енергийна стратегия и е подкрепено от най-авторитетната бизнес организация в Европейския съюз – BUSINESSEUROPE.

Божидар Данев поясни, че разделянето на НЕК на три несвързани помежду си компании се налага, за да се постигне реална конкуренция на електроенергийния пазар в страната.

Създаването на добре работещ вътрешен пазар на електроенергия заедно осигуряването на ток на възможно най-ниски цени са сред приоритетите на Европейския съюз, коментира изпълнителният секретар на BUSINESSEUROPE Филип де Бук, който е на официално посещение у нас.

В края на годината предстои да бъде изработена глобална стратегия за борба с климатичните промени, допълни той. Най-важната задача на бизнеса на стария континент, според него обаче остава поддържането на висока конкурентноспособност. Заедно с представители на различни браншови организации към стопанската камара Де Бук е обсъдил липсата на добра комуникация с изпълнителната власт в България, както и наличието на множество регулаторни режими и монополи, които спъват развитието на икономиката.