Броят ни пробно през септември
Броят ни пробно през септември / снимка, архив: БГНЕС

През първите две седмици на септември ще се проведе пробното преброяване на населението в България, съобщи председателят на НСИ Марияна Коцева. То ще бъде в населени места от три области – Плевен, Велико Търново и Стара Загора и ще обхване 35-40 000 души. Цялостното преброяване на населението ще се проведе през 2011 г.

За първи път догодина ще има възможност и за интернет преброяване на населението. Затова системата трябва да бъде разработена до септември тази година и тествана през първите две седмици, обясни Мариана Коцева.

Все още няма яснота колко ще струват софтуерните и хардуерните продукти, които трябва да бъдат изключително защитени. При пробното преброяване ще се уточнят въпросите, които ще бъдат зададени през 2011-а, както и дали не може да се отговори на странични въпроси. Например все още няма регистър на инвалидите у нас.

„Преброяването е една възможност, влизайки във всеки български дом да идентифицираме тези хора, да зададем въпроси не само за това кои са те, а най-вече за достъпа им до услуги, за това какви проблеми срещат”, каза Коцева.

От столична община пък са отправили питане към националната статистика дали не могат да проучат и състоянието на обществения транспорт и инфраструктурата в София.