Брокери очакват ръст на сделките с имоти през тази година
Брокери очакват ръст на сделките с имоти през тази година / снимка: БГНЕС

През тази година се очаква да има ръст на сделките с недвижими имоти в страната, съобщи днес зам.председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, предаде БТА.

Той обясни, че през първото тримесечие ръстът спрямо същия период на миналата година е 23 процента. През второто тримесечие се отчита ръст спрямо периода април-юни 2012 година с 11 на сто, а през третото тримесечие, съпоставено същия период на предходната година, ръстът е 7 процента. Според Ганев това дава основание на сдружението да смята, че сделките през тази година ще надхвърлят 218 000, колкото са регистрирани през изминалата година.

Ганев коментира, че основната част от сделките са за жилищни имоти и земеделска земя. От всички продажби на жилищни имоти 1/3 са с ипотека, допълни председателят на сдружението Иван Велков. Той обясни, че през последните 4-5 години две трети от общия обем сделки са със земеделска земя.

От 2008 година досега спадът на цените на имотите в големите градове е около 50 процента. За по-малките градове с население 50 000-60 000 души намалението е доста по-малко. Средно за страната спадът в този период не превишава 30 процента.

Във Варна имоти се купуват главно от българи, но през последните 1.5-2 години има сделки и с руснаци, коментира председателят на регионалната структура на сдружението във Варна

Мариана Тороманова. По думите й през тази година се наблюдава сериозен интерес за покупка на жилища от руснаци в кварталите на града, т.е. за трайно пребиваване.

Според нея клиентите във Варна търсят жилища на цени от 30 000 до 36 000 евро. Тя обясни, че това представлява повече от 90 процента от запитванията. Търсят се предимно двустайни жилища, а ако са в по-централните части - гарсониери.