British Airways с 88% спад на печалбата
British Airways с 88% спад на печалбата / netinfo

Британската авиокомпания British Airways („Бритиш Еъруез”) обвини повишаващите се цени на горивата за резкия спад – 88 процента – на печалбата си за първото тремесечие на финансовата година. Според ръководството на British Airways авиобизнесът се изправя пред най-тежките търговски условия в своята история, предаде Би Би Си.

Печалбата на компанията преди облагането е в размер на 37 млн. британски лири през трите месеца, завършили на 30 юни тази година. За същия период на миналата година авиопревозвачът е отчел печалба в размер на 298 млн. лири.

Компанията, която обяви, че води разговори за обединение с испанската Iberia, което ще позволи намаляване на разходите, освен това ще съкрати 3 процента от полетите.

Очаква се в края на финансовата годината (31 март 2009 година – бел. ред.) разходите за горива на компанията да достигнат 3 млрд. долара, което означава 8 млн. долара на ден. Според ръководството на компанията тя е добре подготвена и е насочила вниманието си към контрол на разходите.

„Поставени сме пред най-лошите условия, пред които индустрията някога се е изправяла”, каза изпълнителният директор на BA Уили Уолш. “Нарастващите цени на горивата, икономическият спад и по-слабото потребителско доверие доведоха до значително намаляване на печалбите през първото тримесечие”, допълни Уолш.