British Airways и Iberia водят разговори за обединение
British Airways и Iberia водят разговори за обединение / снимка: БГНЕС

Британският авиопревозвач British Airways („Бритиш еъруез”) и испанската авиокомпания Iberia („Иберия”) водят разговори за обединение на двете компании, като диалогът е подкрепен единодушно от бордовете на двете компании, съобщава на сайта си British Airways. Марките на фирмите ще бъдат запазени след обединението, допълват от авиопревозвача.

„Обединението би било добра новина за нашите клиенти и би усъвършенствало съществуващото ни партньорство. Ние работим вече близо десет години заедно и връзката ни ще бъде изградена на този успех. Това ще подобри и позицията и по-нататъшното развитие на Мадрид ката врата към Латинска Америка”, каза изпълнителният директор на испанската авиокомпания Фернандо Конте.

Според изпълнителния директор на British Airways Уили Уолш „ситуацията в авиоиндустрията се променя и консолидацията в този бранш е закъсняла”. „Ние успешно си партнираме вече десетилетие и вярваме, че предложеното обединение ще доведе до печалби за акционерите”, каза Уолш.

British Airways притежава 9 процента дял в Iberia от 1999 година, а наскоро той бе увеличен на 13,2 на сто. Iberia пък е купила дял от 2,99 процента в британския си партньор.