Британски съд реши интернет доставчиците да съдействат за контрола върху фалшивите стоки
Британски съд реши интернет доставчиците да съдействат за контрола върху фалшивите стоки / снимка: sxc.hu

В първо по рода си решение Върховният съд на Великобритания постанови, че доставчиците на интернет трябва да блокират страниците, представящи фалшиви стоки, съобщава „Гардиън".

Така към задължението на доставчиците да защитават авторските права се добавят и търговските марки.

Решението беше взето в отговор на съдебен иск от модния холдинг Richemont/Cartier, настояващ пет големи интернет доставчици да блокират интернет страници, които използват фалшиви търговски знаци на луксозни марки и продават фалшиви стоки.

Richmont посочва, че това са само първите от общо 239 хиляди сайта нарушители.

За разлика от закона за авторските права, този за търговските марки не дава ясни основания за разпореждане за блокиране на сайтовете. За да се справи с тази правна пречка, съдията се е опрял на общата юрисдикция на съда и на Европейската директива за защита на интелектуалните права.

Разходите по изпълнение на решението остават за сметка на интернет доставчиците, които всъщност нямат никаква връзка или отговорност за съдържанието на глобалната мрежа. Разходите по блокиране на една интернет страница са ниски, но новата законова възможност вероятно ще бъде изключително атрактивна за собствениците на търговски марки и това ще доведе до многобройни искове, коментира „Гардиън".