Бразилците от CSN преговарят за „Кремиковци”
Бразилците от CSN преговарят за „Кремиковци” / снимка: DarikNews

Очаква се днес представители на бразилския гигант CSN да преговарят за "Кремиковци" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Това съобщи за Дарик синдикалистът Людмил Павлов. Синдикатите бяха дали срок до края на миналата седмица за определяне на стратегически инвеститор за комбината. Представителите на CSN обаче не дойдоха, а другият кандидат – украинската компания "Смарт", поиска седмица отсрочка до окончателното си решение.

„Министърът да определи кой ще бъде оператора, или да ни покани и да каже какво се случва. За нас повече време за бавене на процедурата няма. Достатъчно време имаха да изберат оператор, ако не – ще предприемем съответните действия”, каза Павлов.

Относно отсрочката, която украинската „Смарт” поискаха, синдикалистът уточни, че от „четвъртък до четвъртък е една седмица”: Най-късно в сряда, четвъртък трябва да имаме информация какво става с разговорите. Всякакво отлагане от тук натам е пагубно за „Кремиковци”. Няма да позволим да се получи тази гавра със самия завод и с хората, който работят тук. Защото министърът беше категоричен, че до 21-22 (януари) ще се определи оператора. Тогава нямаше проблеми по договорите, ставаше въпрос само да се изчистят последни отношения по меморандума. В един момент Нина Радева казва още 10 дни, още 15 дни. Докато те решат и се наканят да направят нещо, излиза, че заводът няма да може да заработи.

Павлов уточни още, че ако до четвъртък няма резултати, от страна на синдиката „Подкрепа” ще бъдат предприети действия, той изрази надежда, че те ще бъдат подкрепени и от КНСБ.