Браун: Следващите дни са критични за справянето с кризата
Браун: Следващите дни са критични за справянето с кризата / снимка: EPA/BGNES

Британският премиер Гордън Браун предупреди, че следващите няколко дни са решаващи за справянето с глобалната финансова криза, предаде Ройтерс.

Той подчерта, че лидерите на 27-те от ЕС, които се събират в сряда на двудневна среща в Брюксел, трябва да действат бързо в подкрепа на банките, така че те да възстановят междубанковото кредитиране, пише БГНЕС.

Срещата на върха, която започва в сряда в белгийската столица, ще разгледа плановете, начертани на парижката среща на 15-те от еврозоната, миналата неделя. "Залогът е по-висок от всякога и следващите дни са решаващи за световната финансова общност", каза Браун пред репортери в Лондон.

Британският министър-председател допълни, че ще изложи предложенията си пред срещата на върха на ЕС в Брюксел. "Според мен, срещата на върха ще приеме онова, което беше съгласувано в неделя, а то е, че трябва да стабилизираме финансовата система. Постигането на споразумение, ще повиши доверието на хората, а това ще позволи да предприемем следващите си стъпки", допълни британският премиер.