Браун предупреждава за енергийно задушаване от Русия
Браун предупреждава за енергийно задушаване от Русия / netinfo
Британският премиер Гордън Браун предупреди, че Русия не трябва да бъде оставена да доведе Европа до "енергийно задушаване" и отбеляза, че НАТО трябва да преразгледа отношенията си с Москва в светлината на нейните действия в Грузия, предаде Ройтерс.

В статия за неделното издание на "Обзървър", цитирана от БГНЕС, Браун съобщава, че е разговарял с президента Дмитрий Медведев и му е казал да очаква решителен отговор, когато европейските лидери се съберат, за да обсъдят кризата в Грузия в понеделник.

Срещата на Европейския съюз в Брюксел ще обсъди отговора на 27-те на военната интервенция на Русия и решението й да признае като независими държави Южна Осетия и Абхазия.

Браун заявява, че той ще притисне европейските лидери да увеличат финансирането, което да позволи на държавите от Евросъюза да черпят енергия от Каспийския регион, редуцирайки зависимостта от Русия. В статията си, публикувана на първа страница в изданието, Браун заявява: "Без спешни действия, рискуваме да навлезем в енергийна зависимост от по-малко стабилни или партньори, на които може да се разчита".