Борсовите индекси отново губят позиции
Борсовите индекси отново губят позиции / netinfo
Позитивният тренд, обхванал Българска фондова борса през последните два дни, не се задържа дълго и ранната сесия днес започна с разпродажби по някои от позициите и значителни понижения на индексите.

До този момент най-много, 3.67% губи BG-40 до 397.72 пункта, а SOFIX падна с 2.39% до 1394.30 пункта. Другите два индекса са на противоположни територии. Покачване с минималните 0.01% бележи BGREIT до 99.99 пункта, BGTR30 пада с 2.28% до 907.72 пункта.

Страхът продължава да преобладава на пазара. Разпродажбите, станали за час след началото на търговията не са от чужденци, а от местни инвеститори, които вече следят котировките на чуждестранните пазари и това определя техните инвестиционни решения, смята Петко Вълков. Според него разпродажбите на чужденците вече са приключили и в момента се наблюдава инерцията от процесите, които гледахме през последните три месеца.

Много трудно е да се прогнозира как ще се развият нещата утре, при положение, че водещите сили на пазара се влияят не от състоянието на местния пазар, а от това, какво става по международните пазари. „На бързото възстановяване на пазарите ще пречи инерцията, която съществува. Необходими е известно време, докато претръпнеме и се види, че не сме толкова зависими от световните пазари”, коментира Вълков.

Силен спад до този момент има по позициите на Евро инс АД, Монбат АД, М + С Хидравлик АД, Химимпорт АД, Централна коопертивна банка АД и др. Книжата на застрахователното дружество поевтиняха с 8.78% до 10.49 лв., а тези на производителя на акумулатори – с 6.53% до 26.77 лв. С над 4% пада пазарната капитализация и на М + С Хидравлик.

Разпродажба на над 19 хил. книжа на Химимпорт АД доведе до спад в средната цена с 2.23% до 10.97 лв. за лот.

За големия спад на BG-40 допринесе понижение в цената на акциите на Оловно цинков комплекс АД и Кораборемонтен завод Одесос АД, като при прехвърлени едва 35 акции цената на последното загуби 7.21% от стойността си до 265.43 лв.

Разбира се, имаше и дружества, макар и малко, които успяха да запишат покачване. Такива са Спарки Елтос АД и Петрол АД. Книвата на ловешката компания прибавиха 6.17% до 13.77 лв. От дистрибутора на горива собственика си смениха над 86 хил., като цената се покачи с 4.38% до 6.43 лв.

DarikFinanace.bg