Борсата ще обжалва принудителна мярка на Надзора пред ВАС
Борсата ще обжалва принудителна мярка на Надзора пред ВАС / netinfo

Във връзка с наложената от КФН принудителна административна мярка, с която се задължава Българска фондова борса – София АД да разработи и приложи технически мерки, с които да осигури пълно съответствие между функционалността на системата COBOS по отношение на подаваните поръчки за сделки с финансови инструменти и функционалността на търговската платформа XETRA, БФБ-София съобщава, че ще обжалва индивидуалния административен акт в законоустановения срок пред Върховния административен съд на Република България.

Принудителна административна мярка от борсата се изисква отстраняване на несъотвествие между системите XETRA и COBOS. Проблемът засяга видовете поръчки, които интернет приложението за търговия не допуска да бъдат въвеждани и с това се създава неравнопоставеност между пазарните участници.

Понастоящем COBOS не допуска въвеждането на айсберг и стоп-поръчки, както и такива с валидност за определена фаза на търговската сесия, като по този начин се нарушава основен принцип на борсовата търговия.

С постановлението на КФН, БФБ се задължава срок от 30 дни да преработи и съобрази правилата за регистрация и работа със системата COBOS с приетия нов правилник за дейността на БФБ.

На днешното си заседание Съветът на директорите на Българска фондова борса – София АД взе решение да инициира създаването на Борсов съвет, включващ представители на всички съсловни организации от инвестиционната общност. В борсата е създадена работна група, която ще подготви предложение до заинтересуваните организации, свързано със създаването на съвета.

DarikFinance.bg