Борисов возил министрите си
Борисов возил министрите си / снимка: БГНЕС
Борисов возил министрите си
66588
Борисов возил министрите си
  • Борисов возил министрите си

Бившият премиер Бойко Борисов и министри от кабинета му често са пътували в една кола по време на предишното управление, за да пестят пари. Това стана ясно от изслушването на бившия земеделския министър Мирослав Найденов във временната комисия, която разследва полетите на предишната власт. Преди да се съберат в колите от кортежа на Борисов обаче те предпочитали да летят до въпросната дестинация.

От разказите на бившия земеделски министър за полетите на предишните управляващи стана известно, че самите пътници не са били проверявани, а само багажът им. Найденов увери още, че са отсядали в ловни резиденции, но не за да ловуват. Освен това ексминистърът разказа, че често слизайки от даден полет, са се прехвърляли в колите на Борисов и с тях са се придвижвали. Така в обясненията се намеси и Рамадан Аталай от ДПС.

„Много пъти сте виждали в автомобилите на министър-председателя, шофирани от самия премиер, да има вътре четирима министри", обясняваше Найденов. Тук той бе прекъснат от Аталай, който му обясни, че според изискванията на трудовото законодателство няма как един човек, назначен за една служба, да се ангажира с друга без изрична заповед. „Имал ли е министър-председателят заповед да шофира и през това време какво е правил шофьорът на тази кола", попита той. Найденов каза, че докато Борисов е бил зад волана, шофьорът е бил в другата кола.

Малко по-късно Найденов така и не обясни защо се е налагало да летят, след като е можело да пътуват само с колите на Борисов. „По-сигурни са полетите по въздух, така че това е нормално и това се прави не само в България. Когато има летище, от София до Варна за предпочитане е полет със самолет, а не полет с автомобил и то поредица от автомобили", каза Найденов.

Следващата седмица е насрочено последното заседание на комисията след като в пленарната зала трябва да влезе доклад с изводите от проверката.