Борисов откри система за управление на отпадъците в Луковит
Борисов откри система за управление на отпадъците в Луковит / снимки: Министерство на околната среда и водите

Министър-председателят Бойко Борисов откри Регионалната система за управление на отпадъците в Луковит заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. На церемонията премиерът обеща, че от националния бюджет чрез ПУДООС ще бъдат отпуснати 1,5 милиона лева за рекултивиране на старото сметище в Луковит, съобщава БТА.

"Средствата, които ще отпуснем за рекултивиране на старото сметище, са толкова, колкото за два дни ще платим лихви за реакторите в "Белене". Аз съм бил два месеца на бригада като ученик в Луковит и си спомням това сметище. Излизат статистики, че българите най-много умират заради замърсен въздух. Какво сме дишали от това сметище, какво сме яли от това, което е изтичало, и пили в реките? Кога в Луковит 50 милиона лева са инвестирани в здраве, защото екологията е здраве", каза Бойко Борисов.

Борисов в Луковит: С програмата за саниране на жилища провеждаме най-социалната политика

Борисов откри система за управление на отпадъците в Луковит
netinfo
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева добави, че новото съоръжение ще обслужва близо 90 хиляди жители от пет общини в три области. "Старото сметище беше голям екологичен проблем, често се запалваше и замърсяваше въздуха, инфилтратът се оттичаше в река Златна Панега. Сега вече с модерните съоръжения, които бяха изградени, се осигурява в съответствие с изискванията да не се замърсяват почвите, водите и въздухът", каза тя.

По думите й заедно с приключилия проект за водния цикъл на Луковит и изградената по него пречиствателна станция е изградена 100 процента екологичната мрежа в града с инвестирани 50 милиона на територията на общината. В областта са инвестирани 100 милиона лева, в Северозападна България - 614 милиона лева за екологична инфраструктура.

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров посочи, че проектът за Регионалната система за управление на отпадъците е на стойност 22,3 милиона лева и включва първа клетка за депониране на неопасни отпадъци, компостираща инсталация и претоварна станция, намираща се в село Гложене, община Тетевен. Вече е изработен и проект за закриване на старото сметище.

Регионалното депо е изградено по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит", който Община Луковит реализира по оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г." в партньорство с общините Тетевен, Ябланица, Червен бряг, Роман и "Регионалното сдружение за управление на отпадъците" - регион Луковит.

В знак на благодарност към премиера кметът му подари плакет с изображение на Луковитското съкровище.

Борисов откри система за управление на отпадъците в Луковит
netinfo