Борисов: Нямаме писмен документ, че е прекратен „Южен поток
Борисов: Нямаме писмен документ, че е прекратен „Южен поток / снимка: БГНЕС

"Южен поток" не е прекратен към днешна дата, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Нямаме нито един писмен документ, че е прекратен „Южен поток", добави Борисов.

Борисов даде съвместен брифинг със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович след срещата на Група на високо равнище по въпросите на газовата свързаност.

Борисов заяви, че оттук нататък предстои много работа за интерконекторите с Румъния, Гърция, Сърбия. „Това са изключително важни неща. Бяхме се подготвили за газовия хъб при Варна. ЕК в лицето на комисаря Шефчович и екипа му ще разгледаме варианти дали може да предложим на руската страна да докараме тръбата до Варна и от там да бъде изграден газов хъб, защото ние отговаряме на условията. Имаме свои източници -"Хан Аспарух", "Терез", „Силистар". Интерконекторът ни с Гърция ще доведе втечнен газ, от Румъния ще може да получаваме газ от големите хранилища в Чехия, Словакия. От съседите ни -Турция, нашите компресорни станции са изключително мощни, най-модерни. Сега доизграждаме последните. Имат възможност да пренасят газ и в двете посоки", обясни Борисов.

Прогнозната стойност на строителство на газов хъб у нас е 2.2 млрд. евро

Вижте презентацията на Борисов