Бойко Борисов се срещна с китайския си колега Вън Цзябао
Бойко Борисов се срещна с китайския си колега Вън Цзябао / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Българският министър-председател Бойко Борисов се срещна вчера в централата на ООН с китайския си колега Вън Цзябао, който беше придружен от единайсет министри, предаде БТА.

Като изключително прагматичен определи разговора българският премиер, придружаван от външния министър Николай Младенов. Китайският му колега заяви, че неговото правителство насърчава китайските фирми да инвестират в България. Той благодари на България за помощта, която оказваме на страната му по отношение на ЕС и напомни, че България е била сред първите страни, признали Китайската народна република. На срещата беше взето решение веднага да бъде свикана постоянната комисия, отлагана досега по различни причини.

Двамата премиери са си разменили покани за взаимни визити. Китайските министри на икономиката и финансите ще организират в най-скоро време експертни срещи в България, за да подготвят бъдещо посещение на Борисов в Китай, по време на което да бъдат подписани документи за бъдещи китайски инвестиции в България. По думите на Борисов китайският премиер осъзнава стратегическото значение на България, с нейните пристанища, инфраструктурни проекти, технологични паркове, култура и туризъм. Голям инвестиционен интерес за Китай представляват ядрените централи.

Борисов заяви, че е по-вероятно двете страни да се споразумеят относно инвестиране в пристанищата и летищата ни, както и в контейнерни терминали, като Китай би могъл да ползва българските пристанища като вход към Европа. Голям инвестиционен интерес за Китай представляват атомните електроцентрали. По думите на премиера Борисов проблемът с инвестирането в АЕЦ е в това, че договори са сключени и технологиите са избрани преди неговото управление.