Богомил Бонев поема панаира, Гергов прави медиен холдинг
Богомил Бонев поема панаира, Гергов прави медиен холдинг / снимка: DarikNews

Бившият вътрешен министър в правителството на Иван Костов – Богомил Бонев, е новият изпълнителен директор на „Международен панаир Пловдив”. Той бе представен днес от мажоритарния собственик на националния изложбен център Георги Гергов. Бизнесменът, който досега беше изпълнителен директор, заяви, че не се оттегля от панаира, но ще се съсредоточи върху развиването най-новия му проект, който включва панаирна телевизия и вестник, чийто старт предстои до дни. В преговори съм със собствениците и на други медии, възможно е да има обединение и с национална телевизия, каза бизнесменът, но отказа подробности.

 

От година търся подходящ авторитетен и успешен човек, който да е лицето на панаира не само в България, но и пред света, каза Гергов. Той призна, че бившият вътрешен министър е негов кумец и предшественик на поста председател на Федерацията по конен спорт, но посочи, че не личното приятелство е мотивът изборът му да падне върху генерала. „Предстои ни предизвикателството да правим успешен бизнес в условията на криза, в която рекламният пазар е свит с 30%, обоснова той решението си. И добави, че освен назначаваните през годините партийни кадри в панаира, които не може да освободи заради натиск от различни централи, има нужда от можещи хора, на които има доверие.

 

Председателят на директорския борд на Красимир Янков е уведомен за промяната, но съгласуване с държавата не е необходимо, заяви Гергов. Бонев вече е на поста от квотата на частното дружество „Санкт Петербург”, което като юридическо лице е изпълнителен директор  на панаира.

 

Той обяви, че ще  закрие адвокатската си практика, както и на практика нефункциониращата партия, на която бе лидер – Гражданска партия за България. Гледах отвън резултатите от публично-частното партньорство в панаира и това, което се вижда, е, че дружеството има добър стопанин, коментира Бонев. На въпрос на Дарик дали планира промени в маркетинговата политика на панаира, той заяви, че  резки движения няма да има. 

 

Междувременно дружеството отчете, че в сравнение с 2005-а  г. дълготрайните му активи са се увеличили почти двойно – от 43,3 млн. лева на 87,5 млн. лева. Печалбата за миналата година е в размер на 10,1 млн. лева Инвестициите само за миналата година са над 16 млн. лева, а приходите от дейността са с 5,2 млн. лева повече спрямо предходната 2007-а.Това е причината, поради която общината  и държавата като акционери не получават дивиденти – всичко се реинвестира, което увеличава стойността и на техните акции, отговори на нападките Гергов.