БНБ не е разрешавала да се предоговарят влогове в КТБ
БНБ не е разрешавала да се предоговарят влогове в КТБ / снимка: Dariknews.bg

Квесторите на Корпоративна търговска банка никога не са искали от БНБ, съответно централната банка никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти. Това се посочва в прессъобщение на финансовата институция по повод на коментари и дискусии за действията на квесторите в КТБ.

Прокуратурата започна разследване срещу квесторите в КТБ

Квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на действащото законодателство, освен когато БНБ издава задължителни предписания към тях, посочват от банката.

С решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор от 20 юни 2014 г. на КТБ изрично е било забранено да извършва банкова дейност, включително каквито и да било платежни операции между сметки на клиенти, се припомня в съобщението.

Единствените операции, които са били разрешени на банката с решение на УС на БНБ от 15 август 2014 г., са платежни операции за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители.

Вложители в КТБ преправили договорите си, за да вземат гарантираните 100 000 евро

Намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не засяга договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия, и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове, заявяват от БНБ.

Посочената позиция е потвърдена с решение на УС на БНБ и УС на ФГВБ от ноември 2014 г. и е изпратена писмено на квесторите на КТБ, се посочва в съобщението от Централната
банка.