Близо 700 фирми и физически лица в Русе с дългове по над 5000 лв.
Близо 700 фирми и физически лица в Русе с дългове по над 5000 лв. / DarikNews

695 фирми и физически лица от Русенска област са с дългове над 5000 лева към държавния бюджет и осигурителната система, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП - Русе. Длъжниците не са платили в срок задължения за общо 147 698 366 лева. На част от тях е наложено обезпечение върху недвижимо и движимо имущество, но повечето нямат имоти и парични средства, върху които може да бъдат направени запори, нямат вземания от банки и трети лица, както и издадено разрешение за отсрочване или разсрочване на дълговете им.

До средата на годината само двама длъжници са се издължили и са отпаднали от списъка. Публичните изпълнители са изпратили над 4500 покани за доброволно издължаване и са подготвили над 1500 съобщения за доброволно изпълнение.

За 38 длъжници е поискано от МВР да не напускат страната. До издаващите лицензии и разрешителни (Община - Русе, ДАИ и Дирекция „Национална служба Полиция" - София) са изпратени 41 уведомления за длъжници, на които да се отнеме разрешението за упражняване на таксиметрови и товарни превози и за притежание на оръжие. За други седем е уведомена прокуратурата.

На Агенция за държавни вземания са предадени 1443 изпълнителни дела за принудително събиране, а откриване на производство по несъстоятелност е поискано за 133 фирми.

Други новини от Русе