Близо 300 вложители в КТБ още не са получили парите си от Фонда за гарантиране на влоговете
Близо 300 вложители в КТБ още не са получили парите си от Фонда за гарантиране на влоговете / снимка: БГНЕС, архив

Около 300 вложители в КТБ все още не са получили част от парите си от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това съобщиха на пресконференция в БТА представители на Асоциацията на пострадалите от КТБ.

В пресконференцията участваха председателят на Асоциацията Божидар Томалевски, д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз, Миглена Здравкова - Камполо и съпругът й Мишел Камполо, както и юристът Володя Златев.

По думите на Божидар Томалевски вложителите са получили само трийсет или петдесет процента от гарантираните пари. Обяснението, което е дадено на хората, е било, че не е получен файл от КТБ и цялата сума не може да бъде изплатена. Томалевски ще поиска днес среща с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Ръководството на Асоциацията на пострадалите от КТБ ще търси правата си в Европейския съд, съобщиха от организацията.

По думите на Томалевски и д-р Миланов поради недостатъчната ангажираност на българските институции, е време европейските да разследват случая. Според организацията сигналът е съобразен с параметрите и обхватите на предстоящия мониторингов доклад за България и третира нарушение на общностните права на Евросъюза и гражданите.

Пострадали от казуса с КТБ не са само отделни граждани, но и болници, обществени организации, асоциации, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Той допълни, че Българският лекарски съюз е получил отказ за изплащане на средства по разплащателна сметка, въпреки наличието на документ, че сумата е гарантирана.

На 22 юни президентът, заедно с гуверньора на БНБ, подкрепени от всички политически сили, поеха ангажимент, че всичко ще е прозрачно и ще се създадат условия пряко отговорните за ситуацията с КТБ да получат своето наказание, отбеляза д-р Миланов и допълни, че това не се е случило.