Бизнесът не е готов да усвоява пари от еврофондовете
Бизнесът не е готов да усвоява пари от еврофондовете / netinfo

81% от изпълнителите на обществени поръчки по програма ИСПА у нас са били чуждестранни фирми, което дава негативен ефект върху българската икономика, защото печалбите се изнасят навън. Това каза във Варна заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев преди откриването на семинар за усвояване на средства от еврофондовете от представители на българския бизнес.

Той коментира, че ниският процент на одобрените български фирми е заради изкуствено завишените критерии, които се предявяват от страна на българската администрация, а не от Брюксел.

Голяма част от фирмите у нас не могат да обосноват възможностите за изпълнение на проектите, с които кандидатстват, констатира Камен Колев и подчерта, че от изключително значение за бизнеса като пряк бенифициент ще бъде умението да се изготвят качествени проекти, както и оферти по Закона за обществените поръчки.

Заместник-председателят на БСК се обяви против внесените от ДПС предложения за промени в Закона за обществените поръчки, според които свързани с възложителите лица ще могат да кандидатстват за изпълнение на съответната поръчка. Това според Колев ще доведе до корупционни рискове при усвояването на средства от еврофондовете.

Други новини от Варна