Бизнесът иска ограничаване на плащането кеш
Бизнесът иска ограничаване на плащането кеш / netinfo

Разплащанията в брой в България трябва да се ограничат. По този начин ще се ограничат корупционните практики и прането на пари. Това каза Стамен Тасев, изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите по време на конференция за корпоративната социална отговорност.

По думите на Тасев зад идеята застават близо 130 български фирми, членуващи в Глобалния договор към ООН. Засега предложението за ограничаване на кешовите плащания над 10 хиляди лева среща разбиране единствено от Комисията за борба с корупцията към парламента, обясни Тасев.

По данни на Агенцията за финансово разузнаване през 2006 г. фирмите са извършили 235 хиляди разплащания на стойност над 30 хиляди лева. Членовете на Глобалния форум на ООН са за прозрачен бизнес, но статистиката показвала, че в страната се перат пари, коментира още изпълнителният директор на Българския форум за бизнес лидерите.

Глобалният договор към ООН представлява мрежа от над 3000 фирми от 80 държави, които прилагат принципите на корпоративната социална отговорност, сред които зачитане на човешките права, опазване на околната среда и противодействие на корупцията.

По време на международната конференция в София представителите на малките и средни предприятия в страната ще бъдат запознати с ползите от прилагането на корпоративната социална отговорност, която набира сила в цял свят. От днес в Глобалния договор вече членува и фирма „Тандем”, стана ясно по време на форума.