Бизнес планът на „Софийска вода” трябва да се преработи
Бизнес планът на „Софийска вода” трябва да се преработи / netinfo

Държавната комисия по водно и енергийно регулиране да не приема бизнес плана на „Софийска вода“. Това е становището на стопанската и инженерна  комисии в Столичния общински съвет, което ще бъде внесено в държавната комисия най-късно утре.

Бизнес планът на „Софийска вода” до 2008 г. трябва да се преработи, заложените инвестиции от 139 млн. лв. не са представени по приоритети, а основният такъв – „Нова канализация” – е засегнат бегло. Водният концесионер трябва да вложи много повече средства, след като иска увеличение на водата на 1, 44 лв. Това са основните аргументи на общинарите за отрицателната си позиция.

Пред СОС кметът на столицата Бойко Борисов съобщи, че МОСВ е извадил от оперативната си програма проекта на общината за управление на отпадъците в града, предвиждащ избор на площадка и технология за третирането на боклука, както и строеж на завод за тази цел. Това ще спре безвъзмездното финансиране по проекта от европрограмата „Джаспърс”, по която има готовност за предоставяне на 180 млн. евро, подчерта кметът. Той допълни, че е изпратил писмо до премиера Сергей Станишев с искане общинският проект да бъде отново вкаран в оперативната програма на екоминистерството.  

СОС взе решение да бъде организирано допитване до софиянци какво да се прави с гаражните клетки, които по неофициална информация са около 20 000.