Бизнес климатът у нас запазва нивото си през август
Бизнес климатът у нас запазва нивото си през август / sxc.hu

През август 2013 г. общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец, като понижение на показателя се отчита единствено в промишлеността, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Оттам отчитат, че съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 4.7 пункта в сравнение с юли поради по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно производствената активност се оценява като леко подобрена, но очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 57,2 и 45,1% от промишлените предприемачи. Относно продажните цени в бранша по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През август съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 2.4 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 1.0 пункт в сравнение с предходния месец. Подобряват се и мненията за обема на продажбите през последните три месеца, като и очакванията за следващите три месеца са по-благоприятни. Анкетата регистрира повишен оптимизъм в прогнозите на търговците по отношение на поръчките към доставчиците. Най-сериозният проблем за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене, като през август се забелязва намаление на негативното влияние на третия по важност фактор "конкуренция в бранша".

През август съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 6.6 пункта, отчитат още от НСИ. По отношение на търсенето на услуги тенденцията се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията в сектора, остава несигурната икономическа среда. През последния месец обаче анкетата отчита засилване на неблагоприятното въздействие на факторите "конкуренция в бранша" и "недостатъчно търсене". Относно продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.