Бизнес климатът се влошава в разгара на лятото
Бизнес климатът се влошава в разгара на лятото / снимка: Guliver/Getty Images

Общият показател на бизнес климата се понижава през юли с 3.2 пункта спрямо равнището си от предходния месец поради по-неблагоприятния бизнес климат във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщават от НСИ.

Бизнес климатът в промишлеността намалява с 2.1 пункта в сравнение с юни, което се дължи на влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. По отношение на персонала са регистрирани известни очаквания за неговото намаление през следващите три месеца.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юли бизнес климатът в строителството се понижава с 3 пункта поради по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в отрасъла, като последната анкета отчита засилване на неблагоприятното й влияние. На второ и трето място са "конкуренцията в бранша" и "финансовите проблеми".

По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно спада с 6.2 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с юни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за развитието на дейността в отрасъла, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на първите два фактора.

Очакванията на търговците за продажните цени в отрасъла са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в сектора на услугите намалява с 2.8 пункта поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото". По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.