Бизнес климатът се подобрява
Бизнес климатът се подобрява / Thinkstock/Getty Images

Бизнес климатът у нас се е подобрил, отчита националната статистика, като общият показател се повишава с 3,8 пункта спрямо предходния месец вследствие на
подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността, строителството и сектора на услугите.

Бизнес климат в промишлеността нараства с 3,4 пункта в сравнение с декември, което се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

Бизнес климат в строителството се подобрява с 9,8 пункта главно поради подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през
следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-благоприятни.

Бизнес климатът в търговията на дребно се влошава, което се дължи на изместване
на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото". За продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са също по-резервирани.

Бизнес климатът в сектора на услугите се повишава с 4,1 пункта главно поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги.