/ Sofia photo agency, архив
Бизнесът не очаква през следващите три месеца цените на дребно да се повишават нито в услугите, нито в търговията на дребно, строителството или промишлеността. Това показва мартенското изследване на бизнес климата, направено от Националния статистически институт (НСИ).
 
Като цяло бизнес климатът през март се подобрява с 0,7 пункта в сравнение с февруари, но очакванията на мениджърите от различните сектори на икономиката са разнопосочни.
 
В строителството и в търговията на дребно те са по-скоро оптимистични. В строителството например показателят "бизнес климат" се покачва с 1,2 пункта в сравнение с февруари, което е характерно за този отрасъл през пролетта.
 
В търговията на дребно показателят се увеличава с още повече - 3,2 пункта на месечна база. В строителството през март отчитат нарастване на поръчките, а в търговията очакват нарастване на продажбите.
 
В сферата на услугите и в промишлеността обаче очакванията не са толкова оптимистични. В услугите например показателят спада с 1,4 пункта и мениджърите са резервирани за близкото бъдеще.
 
В промишлеността показателят остава на равнището си от февруари 2018 г., но очакванията за близките три месеца са за влошаване.