Бившият кмет на Белене – вече депутат, чака яснота за съдбата на проекта за АЕЦ до края на годината
Бившият кмет на Белене – вече депутат, чака яснота за съдбата на проекта за АЕЦ до края на годината / снимка: БГНЕС, aрхив
Бившият кмет на Белене – вече депутат, чака яснота за съдбата на проекта за АЕЦ до края на годината
64655
Бившият кмет на Белене – вече депутат, чака яснота за съдбата на проекта за АЕЦ до края на годината
  • Бившият кмет на Белене – вече депутат, чака яснота за съдбата на проекта за АЕЦ до края на годината

Времето до края на годината е достатъчен срок, в който може да се направи финансово-икономическия анализ за проекта „Белене" и да се излезе с решение каква ще бъде съдбата на проекта. Това обяви в интервю за Дарик депутатът от левицата Петър Дулев, който като бивш кмет на Белене няколко поредни мандата, се очаква да бъде сред силните защитници в парламента на идеята за рестартиране на проекта.

Народният представител посочи, че е умерен оптимист по темата, но интересите на България сочели в посока да се вземе решение за размразяване на строителството на централата. Петър Дулев е убеден, че левицата няма да следва политиката на ГЕРБ и да държи дълго време неясна съдбата на централата „Белене".

Дулев е убеден, че икономическите и финансови аргументи ще бъдат взети под внимание. „Прави чест на министър-председателя и на министъра на енергекитата да изведат темата за АЕЦ Белене от политическия контекст. Убеден съм, че и резултатите, които досега не бяха показани от проучванията и доклада на консултанта – английската банка HSBC, ще доведат до позитивно решение първо, като анализ и становище и второ, аргументирано обсъждане и промяна на досега взетите решения, тоест за рестартиране на дейностите за продължаване строителството на централата", каза Дулев и допълни: „Знаем, че ще се търси стратегически инвеститор, че средствата ще бъдат от кредит, в продължение на двадесетина години ще бъдат изплатени тези инвестиции и в следващите 40-50 години атомната централа ще работи на печалба".

На въпрос дали има опасност левицата да постъпи като ГЕРБ и да тупа топката с Белене колкото време трае управлението, без да се вземе конкретно решение, Дулев изрази убеденост, че това няма да бъде направено. Той посочи, че и на конгреса на БСП, и в предизборната програма, и в приоритетите на правителството е заложено развитие на ядрената енергетика.

Бившият кмет на Белене се надява, че решение по проекта за втора атомна централа ще се вземе след анализ в обозримо бъдеще. Според него до края на годината е достатъчен срок, за да бъде извършен финансово-икономическия и експертен анализ, за да може да се излезе с категорично предложение и решение.