Бистра Илкова: Борсовата търговия няма да се спира
Бистра Илкова: Борсовата търговия няма да се спира / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Борсовата търговия няма да бъде спирана заради резките движения, въпросът не е на дневен ред. Това заяви пред DarikFinance.bg шефката на БФБ Бистра Илкова. Тя и представители на БАЛИП, БАУД и Асоциацията на пенсионните компании разговаряха с представители на Комисията за финансов надзор по проблемите на капиталовия ни пазар.

Илкова съобщи още, че се готви нова среща, на която се очаква представителите на инвестиционната общност да излязат с единно становище по проблемите на небанковия сектор. Очаква се на предстоящата сбирка да бъдат взети и конкретни решения и мерки.

Както по-рано DarikFinance.bg съобщи, срещата, която беше обявена като немедийна, събра участници в капиталовия пазар и представители на регулаторите, за да се обсъдят състоянието на фондовата ни борса и отражението на световната финансова криза.

На провелата се днес работна среща в Комисията за финансов надзор /КФН/ обсъдихме поведението на участниците на пазара както и поведението на държавата. Това каза за DarikFinance.bg участник в срещата. По думите със сигурност борсовата търговия няма да бъде спирана, това е търсена сензация.

Едно от нещата, които предложихме на КФН и ще излезе като официално предложение от името на асоциациите, е както при банките - който умишлено подронва авторитета на банковия пазар и създава паника се наказва. Това трябва да влезе в сила и за останалите небанкови институции. Ефектът според нас е много подобен и хората остават заблудени, коментира участникът в срещата.

Говорихме за проблемите на договорните фондове, какво може да се оптимизира, както законодателно, така и чисто оперативно. Засегнаха се и проблемите на пенсионните дружества, брокерските компании, допълва представителят на инвестиционната общност.

DarikFinance.bg