Биогоривата може да затрудят борбата с промените в климата
Биогоривата може да затрудят борбата с промените в климата / netinfo

Биогоривата бяха централната тема на продължилата цяла седмица в Стокхолм световна среща за водата. Експерти предупредиха, че биогоривата може да създадат повече проблеми, отколкото да решат, в битката с климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

Посланието от срещата, която завърши вчера, е следното: световните резерви от вода, които все повече страдат от наводнения и суши, е по-добре да се използват за производство на храна, отколкото на горива.

Търсенето на биогорива като етанол, който се добива от царевица и захарна тръстика, се увеличава, тъй като светът се опитва да намали зависимостта от органичните горива, които се смятат за главни причинители на глобалното затопляне.

Международният институт за управление на водата предупреди, че до 2050 г., когато се очаква населението на Земята да стигне до 9 милиарда, нуждите от вода за производство на храна ще нараснат с 90 процента.

Така сме изправени пред ситуация да избираме между производството на храни или на суровини за биогорива, посочиха делегатите. Мнозина от участниците изразиха мнение, че този проблем е избягнал от вниманието на развитите държави, които нямат недостиг на вода, но са се загрижили за биогорива за колите си.

В Седмицата на водата в Стокхолм участваха експерти от над 130 страни, които обсъдиха източниците и нуждите за вода на света.