Бил Гейтс е станал още по-богат миналата година
Бил Гейтс е станал още по-богат миналата година / снимка: Guliver/Getty Images

Съвкупното състояние на 300 от най-богатите хора на планетата се е увеличило през миналата година с 524 милиарда долара на 3,7 трилиона долара. Това показва публикуван  рейтинг на агенцията за делови новини Блумбърг, предаде ИТАР-ТАСС.

По оценка на експертите от агенцията най-доходоносни са били отраслите на икономиката, свързани с високите технологии. Според класацията от 300 души, включени в списъка, само 70 са понесли финансови загуби през годината.

Най-богат човек в света отново е председателят на съвета на директорите на компанията Майкрософт Бил Гейтс, който е увеличил капитала си с 15,8 милиарда долара на 78,5 милиарда долара. На второ място в списъка е мексиканският магнат Карлос Слим, който притежава над 73 милиарда долара. За него изминалата година не е била особено успешна - той е претърпял загуби от 1,4 милиарда долара. Трето място в рейтинга е за най-богатия човек в Испания, основателя на търговската империя Индитекс Амансио Ортега, чието състояние се оценява на 66,4 милиарда долара. Ортега е успял да заработи почти 9 милиарда долара през миналата година, информира БТА.

От руските милиардери най-успешна е била миналата година за съсобственика на търговската верига Магнит Сергей Галицки. Той е забогатял с 5,3 милиарда долара, а състоянието му е оценено на 13,8 милиарда долара.

Най-богатият руснак остава бизнесменът Алишер Усманов, чийто капитал за една година се е увеличил с 1,3 милиарда долара на почти 20 милиарда долара.