БФБ: Мнението на КФН за продажбата на цигарените фабрики е тенденциозно
БФБ: Мнението на КФН за продажбата на цигарените фабрики е тенденциозно / netinfo
Позицията на Комисията за финансов надзор по приватизацията през борсата на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора е тенденциозна и цели създаването на невярна представа в обществото за функциите на борсата. Това заявиха днес от Българска фондова борса.

В четвъртък от Комисията за финансов надзор заявиха, че сделките за цигарените фабрики са извършени съгласно уточнената между борсата и продавача процедура, а от Борсата в петък заявяват, че това е абсолютно невярно, тъй като тя няма никакво отношение по начина на продажбата, който се избира от продавача, в случая – „Булгартабак холдинг”.

От Борсата се противопоставят и на твърдението на Комисията, че не са гарантирали достатъчно интереса на продавача, защото ръководството на борсата няма законовото право да гарантира чийто и да било финансов интерес.

Искрите, които прехвърчат между двете институции, се задълбочиха, след като в отношенията им се намеси казусът с двете цигарени фабрики.

В четвъртък пред DarikFinance.bg консултантът по сделката Владимир Каролев обяви, че случаят се ползва за уреждане на проблеми между двете институции, че сделката е перфектна и отговаря на изискванията на продавача.


„Този избран начин беше обявен и стратегията за продажба на този дял беше обявена преди седмици и никой нито от Комисията за финансов надзор, нито от някой от кандидат-купувачите каза „А, чакайте, това не е подходящо поради тези и тези причини”. Не бих казал, че цялата комисия за финансов надзор, но очевидно хора от Комисията за финансов надзор използват този случай, за да решават някакви проблеми, които имат с ръководството на Българска фондова борса”, каза Каролев.


Шефът на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов пък обяви, че сделката може да се обжалва в съда. С днешна дата ръководството на борсата е категорично, че Комисията за финансов надзор създава напрежение на пазара.