Безработицата на Острова нараснала заради имигранти от Източна Европа
Безработицата на Острова нараснала заради имигранти от Източна Европа / netinfo

Българите искат свободен достъп до трудовия пазар на Великобритания, пише вестник „Дейли експрес”. Границите на Великобритания продължават да са “под напрежение”, след като България призова да отменим ограниченията за работа за българските граждани, продължава статията.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова отбелязва, че българските емигранти не би трябвало да са проблем за Обединеното кралство. България е малка държава и не може да създаде големи пречки пред пазара на труда във Великобритания, твърди Грънчарова.

Лондон наложи ограничения за работниците от България и съседната Румъния, след като двете страни се присъединиха към ЕС на 1 януари.

И двете държави многократно призоваваха за премахване на ограниченията, но досега британското правителство запазва твърдата си позиция насред опасенията, че икономическата миграция поражда напрежение в обществения сектор.

Безработицата във Великобритания също е фактор, посочва изданието. Тя е на най-високото си равнище от седем години заради мигрантите от Източна Европа, които заемат работните места в страната.

Твърди се, че вътрешното министерство се готви да препоръча ограниченията за работници от двете страни да останат в сила още една година. Критиците обаче посочват, че докато има ограничения, хората ще влизат във Великобритания свободно като граждани на ЕС и ще остават, работейки незаконно.