Безпрецедентната ценова война за цигарите
Безпрецедентната ценова война за цигарите / netinfo
С влизането на България в Европейския съюз, страната бе принудена да спре защитата на местните производители на цигари от чуждестранната конкуренция. Това отприщи безпрецедентна ценова война, като цигари на Marlboro и Kent сега струват 3,2 лева – с цели 1,3 лева по-малко, отколкото преди месец, пише в последния си брой близкия до европейските институции седмичник "Нова Европа".

Навлизането на пазара в България на евтините цигари Viceroy, произвеждани от British American Tobacco Group в Румъния, които се продават за 2 лева кутията, нанесе най-болезнения удар на местната компания „Булгартабак”. До този момент тя се ползваше с монопол, защитена от акцизни такси върху вноса на цигари, валидни до 31 декември 2006 година, припомня изданието.

Като страна на пушачи, каквито са всички страни на Балканите, България остава привлекателен пазар за тютюневата индустрия. Според различни оценки около 3 милиона пушачи в страната, или 40 на сто от населението, харчат по 720 млн. долара годишно за тютюневи изделия местно производство.

5 лева ще е таксата при подаване на уведомление за регистриране на продажна цена на тютюнево изделие от местно производство и от внос. 15 лева ще се плаща за вече регистрираната цена. Това предвиждат промени в тарифата за таксите, които събира Министерството на финансите.