Без винетка по третокласните пътища
Без винетка по третокласните пътища / БГНЕС, архив
Без винетка по третокласните пътища
85581
Без винетка по третокласните пътища
Без винетка по третокласните пътища
  • Без винетка по третокласните пътища
  • Без винетка по третокласните пътища

3000 километра от третокласната пътна мрежа ще бъдат освободени от пътни такси и напълно безплатни за движение.

Това ще стане с въвеждането на тол-системата и електронните винетки, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

В тези 3000 километра се включват пътища без интензивен транзитен тежкотоварен трафик, както и отсечки до малки населени места. След въвеждането на електронната система, винетките вече няма да важат регламентирано до 31 януари на следващата година, а за период от 12 месеца от закупуването им.

От 20 000 километра републиканска мрежа, 3000 ще бъдат освободени от пътни такси. Това ще бъдат част от третокласните пътища, по които няма интензивен трафик, уточни промените регионалният министър Лиляна Павлова.

"Около 17 000 км ще са пътищата, за които ще се дължат такси - винетни или тол такси. Останалите около 3000 км, които са малки, локални, топик пътищата, които водят до малки населени места и няма транзитен трафик, няма да се дължи такава такса" - обясни министърът.

3000 лева глоба за шофьор, карал без винетка

Очакванията са тол-таксите за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона да влязат в сила в първите месеци на следващата година. Няколко месеца по-късно винетките за леки коли трябва да станат изцяло електронни. "По този начин ще бъдат прекратени злоупотребите с винетни стикери", каза Павлова.

"Това ще промени и една друга несправедливост, за която много пъти сме говорили - продължителността на винетните стикери. В момента те са на годишна база - при въвеждането на електронна винетка това няма да е така. Тя ще бъде за период от година, независмо в кой месец е купена" - уточни Павлова.

По думите на Павлова с въвеждането на новите системи събираемостта на пътни такси ще се увеличи двойно. За контрола върху тол-системата ще отговарят 300 стационарни камери и 100 мобилни камери и екипи.

Парламентът отхвърли предложението за 6-месечна винетка