Белгия е готова да подкрепи и Dexia, ЕК проучва помощта за Fortis
Белгия е готова да подкрепи и Dexia, ЕК проучва помощта за Fortis / netinfo

Белгийската държава е готова да подкрепи и френско-белгийската банка Dexia („Дексиа”), както подкрепи белгийско-холандската Fortis („Фортис”), заяви белгийският министър на финансите Дидие Рейндер, цитиран от Франс прес.

Белгийското правителство дава на Dexia "същата гаранция, че няма да остави никого край пътя, никого в затруднение", посочи Рейндер, в отговор на въпрос какво би могло да се направи в случай на проблем с Dexia.

Акциите на Dexia загубиха 21,55 на сто от стойността си на Парижката фондова борса и към 11 ч. българско време се търгуваха за 7,90 евро. Dexia отрече да има проблеми с наличните средства.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия проучва помощта на Белгия, Холандия и Люксембург, за холандско-белгийската банка Fortis. По-рано белгийският премиер Ив Льотерм, съобщи, че правителствата на трите държави ще вложат 11,2 млрд. евро във финансовата институция. Трите страни се надяват компанията да не стане жертва на кредитната криза и да убедят инвеститорите, че парите им не са изложени на риск.