Белгийци ще ни обучават да усвояваме евросредства
Белгийци ще ни обучават да усвояваме евросредства / netinfo

Белгийската област Източна Фландрия, която разполага с много добре подготвена структура за усвояване на структурни и регионални фондове на Европейския съюз, ще организира обучение на български представители за усвояване на такива фондове.

Финансовата рамка за обучението ще осигури голямата белгийска банка "Дексия", специализирана в работата с местни и регионални власти.

За това разговаряха днес българският посланик в Белгия Христо Георгиев, който бе на посещение столицата на Източна Фландрия град Гент, губернаторът на областта Андре де Меес и кметът на Гент Даниел Дермонт.

Както се разбра, Източна Фландрия вече е обучила провинция в Унгария в усвояването на структурни и регионални фондове на Европейския съюз. Сега тази унгарска провинция отчита много висока усвояемост на средства от същите фондове.

Българският посланик и домакините му обсъдиха и други възможности за задълбочаване на икономическото и културното сътрудничество между България и Източна Фландрия.

Сред тях са създаване на по-близки връзки между българското пристанище Бургас и пристанище Гент, установяване на работни контакти между Пловдивския панаир и панаира в Гент, най-големия в Белгия, предаде БТА.

В областта на културното сътрудничество бе разисквана работата на курса по български език в университета в Гент. Българският посланик бе уверен, че към българския се проявява значителен интерес и всяка година през курса преминават 20 - 30 фламандски студенти. В същото време във фламандски университети сега са се записали 148 българи, като 78 от тях следват в редовно обучение.