Беларус наложи мито на петрола, транспортиран през нейните петролопроводи
Беларус наложи мито на петрола, транспортиран през нейните петролопроводи / netinfo

Правителството на Беларус реши да въведе от 1 януари 2007 г. митническа такса от 45 долара върху един тон петрол, транспортиран по петролопроводите на бившата съветска република. Това съобщи беларуският министър-председател Сергей Сидорски, предаде ИТАР-ТАСС.

Сидорски добави, че е възложил на министерството на икономиката и на митническата агенция на Беларус да уведомят руското министерство на икономическото развитие и руската компания "Транснефт" за предприетите мерки от беларуска страна.

По-рано днес президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши, че неговата страна ще предприеме "адекватни мерки" спрямо Русия заради нейната политика за доставката на енергоносители за Беларус.

Според Лукашенко преди Нова година Русия е направила "крайно недружески стъпки", повишавайки близо 2,5 пъти цената на природния газ, доставян на Беларус, както и цените на руския петрол.

"Тази цена не ни устройва. И такъв бизнес не съществува в света", каза президентът на Беларус. Вицепрезидентът на "Транснефт" Сергей Григорияв заяви в Москва пред Ройтерс, че Минск няма право да налага никакви мита върху петрола, защото суровината е руска собственост. А транзитните такси са определени от междуправителствено споразумение, допълни той.