БДЖ се закани да се бори безкомпромисно с гратисчиите
БДЖ се закани да се бори безкомпромисно с гратисчиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БДЖ се закани да се бори безкомпромисно с гратисчиите
48419
БДЖ се закани да се бори безкомпромисно с гратисчиите
  • БДЖ се закани да се бори безкомпромисно с гратисчиите

До 1 февруари ръководството на БДЖ ще оттегли иска си в съда срещу служители на железниците, които протестираха в последния месец. Това съобщи изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев. За празниците се пускат допълнително 180 вагона, които ще дадат възможност на още 20 000 пътници да ползват железопътния транспорт.

Недев и председателят на съвет на директорите на дружеството Владимир Владимиров определиха стачката на синдикатите като неуспешна, защото не е допринесла за нищо, а е генерирала само загуби. Недев посочи, че стачката поне е довела до реформаторски колективен трудов договор.

„Ръководството има възможност с тези колективни трудови договори да осъществи реформите такива, каквито ги вижда и каквито са необходими на железниците. Те са също така балансирани от гледна точка на работниците и служителите", каза Владимиров.

Йордан Недев изрази надежда бонусната система, която се планира в компанията, да доведе до по-голяма мотивация на работещите в компанията.

БДЖ засега не обмисля да спира още губещи влакове през 2012 година. От януари обаче предстои поскъпване на билетите с 9 на сто за субсидираните пътнически превози, след като в началото на настоящия месец компанията вдигна цените на превозните документи за бизнес влаковете. Друг приоритет е продажбата на „Товарните превози".

Дружеството ще води безмилостна война на гратисчиите, обяви Йордан Недев. Загубите от пътувания на хора, които не си плащат за превоза, възлизат на над 5 млн. лв. годишно. „Със сигурност този проект за спиране на безплатните пътувания в БДЖ е във фокуса на „Пътнически превози" за 2012 година и това ще е най-голямата битка, ще се борим безкомпромисно с това нещо", каза Недев.

От 1 януари ръководството ще спре да дава по шест заплати за доброволно напускане. До момента от тази инициатива на мениджъмнта са се възползвали близо 1200 служители, съобщи Владимир Владимиров. Според плановете за оптимизация на персонала в железниците 13 000 служители трябва да бъдат намален с 2000 души.

БДЖ награди двама клиенти, които са ползвали най-активно услугите на превозвача.