БДЖ изважда мотриси от движение
БДЖ изважда мотриси от движение / netinfo

От вторник БДЖ започва поетапно изваждане от движение на електрически мотриси от серия 32 и серия 33, тъй като те са в експлоатация повече от 35 години, съобщават от превозвача. Във връзка с подобряване сигурността на превозите е извършен извънреден преглед на всички мотриси от тези серии и при някои от тях са установени известни технически неизправности, които не застрашават сигурността на пътниците, допълват от компанията.

140 пътнически влака, движещи се по различни маршрути в страната, се обслужват с електрически мотриси от 32 и 33 серия. След поетапното изваждане от движение на електрическите мотриси, обслужването на тези влакове ще бъде извършвано като съставите на 43 от пътническите влакове ще бъдат заменени с композиции от локомотиви и пътнически вагони. 20 пътнически влака ще бъдат отменени, а на тяхно място БДЖ ще наемат автобуси, които ще се движат по маршрутите и разписанията на отменените влакове.

Така превозвачът ще запази нормалното транспортно обслужване на своите клиенти в участъците, където ще бъдат отменени влакове, поясняват от БДЖ. Подмяната на тези влакове с автобуси ще се извърши поетапно, в зависимост от процедурите за сключване на договори между БДЖ и автобусни фирми.

Също така 77 пътнически влака ще продължат засега да се обслужват с 13 електрически мотриси от 32 серия. В изпълнение на своята програма за обновяване на подвижния железопътен състав, БДЖ ще пуснат в редовна експлоатация последните 5 нови

електромотрисни влака "Дезиро", след като те преминат необходимото сертифициране. С тези 5 нови мотриси железопътният превозвач ще подмени състава на общо 31 пътнически влака, които се обслужват от електрически мотриси от 32-ра серия.